Кога да приемаме глутамин

Л-глутаминът представлява незаменима аминокиселина, която е част от протеина и представлява около 25% от всички аминокиселини в тялото. В мускулите неговото съдържание е 60%, което го прави и толкова предпочитан от бодибилдърите, културистите и като цяло от силовите спортисти. На дневен ред обаче стои въпросът относно правилния прием и предназначение. В кои храни най-много се съдържа и какви са неговите особености? Нека видим!

Кога да приемаме глутамин

Приемът се извършва в количества 4 до 8 г дневно, като едната доза може да се вземе след тренировка, а втората да е през нощта, защото именно когато е в покой, организмът произвежда хормона на растежа. Правилно е глутаминът от Fitnesdobavki.net да се приема на празен стомах или 30 минути преди ядене, което време е напълно достатъчно на организма за усвояване на тази аминокиселина. Експерти също съветват, 5 до 10 грама да се приемат преди и след тренировка, както и през нощта.

 

Препоръчително е също, да се насочите към приема на този продукт в случай, че тренировките Ви са изтощителни и тяхната продължителност е повече от 3 часа. Това ще попречи да претренирате, да претърпите катаболни процеси и да се чувствате изтощени и без сили. 

За какво служи

Дефицитът на Л-глутамин обикновено се забелязва при интензивни и продължителни тренировки. Аминокиселината също служи за поддържане работата на имунната система, така че неговият дефицит може да доведе и до здравни проблеми. Той обаче е изключително важен за атлетите и спортистите, при които е необходима голяма и продължителна издръжливост по време на тренировки. Това означава, че аминокиселината трябва да се приема предимно от маратонците, триатлонците, скиорите и колоездачите.

 

В допълнение, глутаминът:

  • взема участие в синтезирането на протеина;
  • потиска секрецията на кортизол;
  • намалява рисковете от претрениране;
  • стимулира производството на гликоген;
  • укрепва имунната система.

 

Също така, този елемент може да служи и за отслабване и естественото горене на излишните мазнини, чрез ускоряване на метаболизма. Нека все пак да видим кои храни са богати на тази съставка или ще трябва да използваме хранителна добавка?

В кои храни се съдържа

Л глутаминът се набавя както чрез различните храни, така и чрез допълнителни продукти, което е препоръчително в случай на редовни и интензивни тренировки. Ако все пак искате да обогатите организма си с аминокиселината, то можете да увеличите приема на:

 

  • риба;
  • червени меса;
  • яйца;
  • мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *