Home » Сладкиши » Няколко интересни факта за футбола, които може би не знаете

Няколко интересни факта за футбола, които може би не знаете

Въпреки че българинът се счита за компетентен по всички въпроси, а футболът е една от националните ни гордости и мнозина претендират да са експерти по този така любим спорт, несъмнено все още има любопитни факти за него, които все още не знаете и днес ще се опитам да ви представя няколко такива.

1.Футболният възглас „Оле-оле-оле” произхожда от Испания. Там възклицанието се е употребявало предимно по време на коридите и при танца фламенко. Интересен факт обаче е, че всъщност то се е появило след трансформация на думите „Аллах, Аллах”, произнасяни при молитва от арабите, които владеели Испания през 8 век.

  1. Световноизвестният певец и любимец на публиката, Хулио Иглесиас като млад е бил футболен вратар и играел за Реал Мадрид, но кариерата му обаче приключила на 20-годишна възраст, когато претърпял автомобилна катастрофа и изкарал 3 години по болници. Всъщност Иглесиас бил парализиран и можел да движи само ръцете си и именно така научил да свири на китара.
  2. Футболът официално е забранен в 6 държави, сред които са Афганистан и Гренландия. Интересното обаче е, че дори в Америка има някои ограничения за европейския футбол. В щата Юта например този спорт може да се практикува само в случай че стадионът се намира на минимум 1,5 мили от църква, докато при бейзбола, голфа и американския футбол това изисква не е 0,5 мили.
  3. Всеизвестно е, че англичаните са едни от най-ярките футболни запалянковци и страстни привърженици на любимите си отбори. Оказва се обаче, че тази тяхна страст струва на частни и държавни институции по около 40 млн. лири годишно за нанесени имуществени щети от вандалски прояви.
  4. Най-дългият мач, изиграван някога е между два отбора, е на ирландския футболен клуб „Калинаферси” и продължава между 1-3 август 1981 г., а победителят е бил излъчен след 65 часа и 1 минути игра.
  5. На стадиона в Буенос Айрес е проведен експеримент, за да се докаже, че ергените имат предимство над женените футболисти. Всъщност всичко вървяло нормално, докато не била отсъдена дузпа в полза на ергените и те я реализирали. Тогава жените на играчите от противниковия отбор скочили на терена, пребили съдията и присъдили победата на съпрузите си. За да избегнат още ексцесии пък, ергените се съгласили с изхода на мача и експериментът се провалил.
  6. Най-бързият автогол е регистриран в средата на 60-те години, когато защитникът на „Бреша” Матиа забива топката в собствената си врата в 38-ата секунда на мача с „Мантова”.
  7. Националният отбора на Ботсвана не е печелил мач никога в своята 28-годишна история, въпреки че начело на тима са се сменили повече от 50 треньори, някои от които и бивши руски спортисти.
  8. В края на 50-те години италиански футболни съдии си организирали двубой в Сиена и всичко в мача вървяло съвсем нормално, докато във вратата на единия отбор не бил вкаран спорен гол. Тогава всичките 22-ма играчи започнали да доказват правотата си и от дума на дума скандалът придобил такива размери, че се наложило да се намеси полицията.
  9. В испанския град Фуенте домакините приемали футболистите на „Гонша”, но изненадващо на гостите били нужни само няколко минути, за да поведат с 0:2. Тогава на полето, като в истинска корида, се появил разярен бик, следван от втори и от трети, а футболистите хукнали презглава, да се спасяват, а мачът бил отложен. По-късно обаче се оказало, че всъщност животните, подготвени за корида, били пуснати от местен запалянко, който не искал да гледа позорната загуба на любимия си отбор.

Всички тези любопитни факти, натрупали се през годините може би ви накараха да се усмихнете, а за да станете свидетели на нови такива, може да се обърнете към efbet, където ще научавате всички новини, свързани с футбола и не само, а същевременно ще имате и възможността да направите своите спортни залагания, лесно и удобно във всеки момент и от всяко място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*