Home » Сладки » Гледането на футбол е полезно за здравето, смятат учените

Гледането на футбол е полезно за здравето, смятат учените

 

 

С всяка секунда, която минава, вие се приближавате до ръба на седалката си. Това може да се случва на мача всяка седмица, когато любимият ви футболен отбор печели онези три важни точки.

Гледането на футбол е нещо много добро за хората, сочат изследвания, ръководени от Университета в Лийдс.

Неотдавнашно проучване предполага, че гледането на любимия ви футболен отбор, който се прибира вкъщи с победата, оказва положително въздействие върху вашето здраве. То може да се сравни с физически стрес, еквивалентен на оживената разходка от 90 минути.

Резултатите също така установяват, че победата повдига настроението на зрителите за цели 24 часа след приключване на играта, пише Coolbet.

„В крайна сметка подкрепата на вашия отбор на футболен мач ви дава умерена сърдечно-съдова тренировка и в зависимост от резултата от мача, получавате психологически тласък или спад“, коментира ученият д-р Андреа Ътли.

„Добър стрес“

Експериментът е наблюдавал общо 25 фена на Лийдс Юнайтед, на възраст между 20 и 62 години, на три ключови мача по време на шампионата през миналия сезон. Единият мач се е гледал в контролирана среда, докато другите два са били гледани на живо на стадиона.

Изследователите са анализирали сърдечния ритъм на участниците преди играта, на полувремето и след приключване на мача, забелязвайки, че средно пулсът се е увеличил със 17 процента.

„Има добър стрес и лош стрес, както и ниво на възбуда, което всъщност е добро за вас и такова, което ви отвежда на ръба“, посочва още ученият пред CNN Sport.

„Въпреки че хората смятат, че гледането на футбол ви отвежда на ръба на нервите, не е така. То просто поддържа хората на едно добро ниво на възбуда.“

Сърдечните честоти са достигнали най-висок връх около възможностите за отбелязване на голове, като процентите са се увеличили с 27% след гол на Лийдс Юнайтед и 22% след гол на противниковия тим.

В крайна сметка, колкото повече играта има значение, толкова по-силни са реакциите.

Дългосрочни ползи

Ако това не е достатъчно като добра новина, изследването също така показва, че гледането на футбол може да има дългосрочни ползи. Въпреки че кръвното налягане се повишава по време на играта, констатациите разкриват, че като цяло феновете са имали по-ниско кръвно налягане дълго след края на мача.

„Понякога остава убеждението, че сме в агония, гледайки мача“, разказва Ътли. „Реалността всъщност е друга. Мисля, че доста се радваме на това, защото обичаме да сме страстни и вдъхновени.“

Това обаче не е точно така след гледане на мач, в който любимият отбор претърпява загуба. В такъв случай, понякога кръвното налягане продължава да се повишава дълго след съдийския сигнал.

Промените в настроението

Изследването също така забелязва как настроението на хората е силно повлияно от резултата от мача. Участниците са попълнили кратка анкета за настроението преди и след всяка игра, което е разкрило колко силно загубата може да повлияе на настроението на поддръжниците.

Когато техният отбор е победил, феновете са изпитвали „абсолютен връх“ в еуфорията, продължаваща един цял ден. Когато обаче техният тим е загубил, спадът „всъщност може да бъде доста тежък“.

Един от участниците е казал, че след загубата на мач се е чувствал не особено добре физически.

„Едно разочарование от петък означаваше, че първото нещо, за което се сетих, когато се събудих в събота сутринта, беше „Не вярвам, че загубихме тази игра“, споделят участници във фокус групата след мача.

„Това нещо разваля настроението за останалата част от този ден, докато можете да се измъкнете от него.“

Друг участник пък е заявил, че загубата понякога се усеща така, „сякаш приятел е починал“.

Въпреки отрицателните и положителни емоции, всички те си струват. Това е крайното заключение. Ето защо е чудесно да влагате любов в мачовете, които гледате, защото те ви дават стимул и вдъхновение в живота. А това е безценно.

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*