Home » Сладкиши » Мнима бременност – какво представлява и можем ли да я предотвратим?

Мнима бременност – какво представлява и можем ли да я предотвратим?

Всичко е въпрос на психика, това твърдят не само медици, занимаващи се с психично здраве. Няма спор, че мисълта идва първо и тя е, която създава последващата реалност. Не само на себе си можем да навредим, но също така и на близките си хора, без дори да съзнаваме това. Всяка дума има въздействие, емоция, предизвикваща съответни химични промени в нас и по този начин ни влияе както позитивно, така и негативно.

 

Какво е мнима, наречена още фалшива или психологическа бременност?

 

Това е интересен феномен, който обаче за пореден път доказва какво причинява силата на мисълта. Мнимата бременност е състояние, при което една жена има всички симптоми на бременност, без да има развиващ се плод в утробата й. Причината е, че жената силно желае да забременее, притеснява се, ако не се получава, с което дава сигнали на мозъка, а оттам – и на тялото си, че вече е бременна. Поради това самото тяло започва да реагира, изпълнявайки „командите“ на мозъка.

 

Какво се случва с женското тяло?

 

Уголемява се бюстът, наблюдава се и секретиране от зърната, подува се коремът, повишава се телесното тегло, изпитват се болки в гърба, започва гадене и повръщане. Жената има усещането, че нещо в нея се движи.

 

Кое причинява фалшива бременност?

 

Има нещо друго, което е сериозно и е важно да се отбележи. Невинаги жената е тази, която сама си причинява това с натрапчива мисъл за забременяване. В доста от случаите близки и роднини я подлагат на натиск и натяквания от рода на „часовникът ти тиктака“, „не ти остана много“, „ще изпуснеш последния си влак“ и прочие. Не съзнават, че реално могат да навредят както психически, така и физически и една фалшива бременност може да е в отговор точно на такива подмятания и прояви на „загриженост“. Много е важно никога, наистина никога да не бъде притеснявана една жена по въпроса за майчинството, защото е деликатно и може да доведе до сериозни травми, в някои случаи – необратими…

 

Как се лекува мнима бременност?

 

Ако тя вече е факт, изход има. На първо място, трябва да се щадят нервите на страдащата жена и много внимателно да й се поднесе новината, че всъщност в нея не расте бебе. Добре е да мине през психолог, който първо да й помогне да излезе от шока възможно най-неуязвимо, и второ, да я възвърне към нормалния живот, да й вдъхне надежда, че мнимата бременност не е краят, животът продължава и надеждата за реална бременност не е мираж…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*