Признаци за проблеми с акумулатора

Лесно е да разберете кога автомобилът ви има проблем, но установяването на причината за него може да не е толкова лесно. Сложните проблеми е най-добре да се оставят в ръцете на професионалистите, ако не искате често да изпадате в ситуация, когато да е нужно подаване на стартов ток, но все пак и сами можете да си помогнете като наблюдавате автомобила си. 

Обикновено преди да се стигне до окончателна подмяна на акумулатор има един или няколко признаци, които ви подсказват, че един от най-важните елементи в колата е за смяна. Кои са те?

Стар акумулатор – ако акумулаторът ви е на няколко години, трябва да имате предвид, че той може да е към края на живота си. Всички части в един автомобил се износват и тази не прави изключение. Многократните цикли на разреждане при стартиране, екстремните температури, както и други фактори изтощават акумулатора безвъзвратно. 

Бавно стартиране – това е класически знак за повреден акумулатор. Завъртате ключа и двигателят се задейства, издавайки странен звук по-дълго от обикновено, преди двигателят да започне да работи. 

Прищраквания – прищракванията под капака при стартиране са само една стъпка след бавното стартиране. Ако чувате това щракване само когато завъртате ключа, това също може да е индикация, че стартерът ви е пред разваляне.

Леко работещи светлини, но колата не пали – тук най-вероятно акумулаторът е достатъчно силен, за да осигури захранване на светлинните компоненти на колата, но не е достатъчно, за да захрани напълно стартера. 

Акумулаторът изисква често зареждане – с остаряването си акумулаторите губят способността си да задържат заряд дълго време. Но ако той е нов, но все пак изисква често зареждане? Вариантите са два – имате акумулатор, който се износва преждевременно, тогава е нужна неговата подмяна, или пък в колата има електронен компонент, който бива включен дори когато колата е изключена. 

Тежка корозия – коза последно погледнахте акумулатора си? Ако стартирането на колата е бавно, вдигнете капака и погледнете акумулатора. Ако видите корозия, обикновено на положителния извод, или прозрачен филм в горната част на кутията, акумулаторът или изпуска киселинни изпарения, или изпуска действителна киселина. И двете условия намаляват напрежението и ефективността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *