Станаха ясни победителите в конкурса “Нестле за по-здрави деца” 2020/2021

Победителите са 139 ОУ Захарий Круша и ДГ Детелина, гр. Дългопол

На 10 декември на  специална онлайн церемония бяха отличени 6-мата финалисти от тазгодишния конкурс “Нестле за по-здрави деца”, които получиха специални плакети и парични награди, средствата от които ще вложат в проекти, насърчаващи полезните навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца.

В третото издание взеха участие 108 училища и детски градини и 11 500 деца  от цялата страна.

Жури в състав: Благовеста Борчева, държавен експерт дирекция „Приобщаващо образование“ МОН, Ваня Кастрева, началник на РУО-София, Димитрия Георгиева, старши експерт РУО София, Иван Михалев, търговски директор и журналист в 24 часа, двигател на успешни проекти на групата като „Големите малки“, “Невидимите герои“ и др, Тереза Маринова – Българска лекоатлетка, Златен Олимпийски Шампион на България  и посланик Нестле за Живей Активно!, и Мария Тодорова, юрист Нестле България, определи трите най-активни училища и детски градини, а наградите връчиха Тереза Маринова, Димитрия Георгиева и изпълнителния директор на Нестле България, г-н Петър Стоилов.

“Нестле България е не само стратегически инвеститор в икономиката, но и активен гражданин, подкрепящ редица социално значими каузи.  Инвестициите в здравето на децата е мисия, за която работим с ентусиазъм всеки ден. “Нестле за по-здрави деца” е глобална програма, чиято цел е до 2030 г да достигнем до 50 000 000 деца по целия свят в партньорство с образователните институции във всяка страна. Щастливи сме, че до момента в България имаме потоянен ръст на интереса към програмата и сме достигнали до над 45 000 деца. Поздравявам всички участници, защото добрата промяна може да бъде постигната само с общите усилия на всички – семействата, училищата и институциите” – каза г-н Стоилов.

Сред училищата на първо място се класира 139 ОУ Захарий Круша, София, със своята идея за закупуването на стена за катерене в училищния двор.

Подгласниците са: НУ Иванчо Младенов, Враца с проекта си за създаване на съвременна спортна база, позволяваща практикуването на широк кръг от спортове, и ОУ Свети Паисий Хилендарски, с. Сотиря, които ще инвестират в оборудването на кулинарно ателие „Вкуснотека“.

Победителят  ДГ Детелина, гр. Дългопол, бе избран с проект за обновяване на съществуващ мини стадион в двора на детската градина.

Подгласници са:  ДГ Св.Св. Кирил и Методий, Две Могили, които ще инвестират в подмяна на настилката във физкултурния салон. И ДГ Слънце, Слънчев бряг които благодарение на наградата ще инвестират оборудване за био градина с билки.

“Уважаеми колеги, приемете моята благодарност за това, че правите децата ни щастливи  с дарената грижа, обич и вяра в доброто и истината, със събудената жажда към знанието и вдъхнатата увереност във възможносите им. Всеки ден вие ги учите на приятелство, работа в екип, как да бъдат добри, инициативни, как да общуват, как да преодоляват трудности. Учите ги да не  страхуват, да се изправят пред предизвикателствата и да се борят с тях. Създавате борци! А борците стават щампиони . С делата си градите бъдещето им!” – бе сърдечното обръщение към всички участници от  г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Водещ на церемонията беше г-жа Нели Ангелова, мениджър комуникации на Нестле България за Югоизточен пазар, която се фокусира върху адаптивността на програмата с цел да бъде адекватна на очакванията на новите поколения и динамичните промени.

“В условията на пандемия, адаптирахме критериите на конкурса така, че да е съобразен с новата реалност. Добавихме алтернативни форми на участие в  конкурса с организиране на мероприятия, насърчаващи физическата активност, защото по време на дистанционното обучение, именно физическата активност добива още по-голямо значение за  здравето на децата.” – каза  г-жа Ангелова.

На финала участниците от 78-мо училище „Христо Смирненски“ в Банкя изненадаха всички със специално подготвена от едно от децата песен, вдъхновена от програмата „Нестле за по-здрави деца“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *